ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

DARGEÇİT

MARDİN İLİ DARGEÇİT İLÇESİ
DARGEÇİT İLÇE TANITIM
DARGEÇİT  MARDİN İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR
Dargeçit, Mardin'nin kuzeydoğusunda Dicle Irmağının geçtiği Ilısu'ya yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alır. Dargecit, yüz ölçümü yaklasik 550 km2 olup Mardin iline 110 km.uzaklıkta, en yakin ilçe olan Midyat'a ise 38 km.


 uzaklıkta olan Dargeçit'in doğusunda Dicle Nehri'nin sınır oluşturduğu Güçlükonak, batısında Midyat, kuzeyinde Gercüs ve güneyinde idil ilçeleri bulunmakta. 37° doğu enleminde ve 41° boylamında yer alan Dargeçit'in yükseltisi ise 1023 metredir.

Dargeçit: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 31.436 olup, 10.079’u ilçe merkezinde, 21.357’si köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 32 köyü vardır. İlçe toprakları düzdür. Dicle Nehri Şırnak’la olan sınırından geçer.
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri üzüm, buğday, arpa, mercimek ve nohuttur. Hayvancılık önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun ve Ankara keçisi beslenir. İlçe merkezi Akçadağ eteklerinde kurulmuştur. Midyat’a bağlı bir bucakken 19 Haziran 1987’de 3392 sayılı kânunla ilçe oldu.
Dargeçit ve havalisine ait elde mevcut tarihi belgelerden en eskileri Asur Kralı I.Adad Nirari ve oğlu I.Salmanasır zamanlarına rastlar. Bu iki hükümdar devrinden kalma "Kaşairi Dağları " adı ile anılan mıntıkanın Tur Abidin, yani Mardin-Dargeçit bölgesi olduğu bilinmektedir. Bu havali ile ilgili diğer bir coğrafi deyim "İzala" dır. Bölgede bulunan çivi yazılı tabletlerde ve Bizans, Roma


 kaynaklarında Mardin-Dargeçit eşiğinin güney yamaçları İzala olarak tabir edilir. Milattan sonra II.yüzyılda Yunan yazarlarından Arrianus ve Ptolemaevs bahsedilen Masios dağı da Mardin-Dargeçit arasındaki coğrafi bölgeden bahsetmektedir.Milatan sonra IV.yy tarihçilerinden Antakyalı Ammianus Mercellinus eserlerinde Mardin-Dargeçit arasındaki coğrafi bölgeden bahsetmektedir.Bu da Dargeçit tarihinin çok eskilere dayandığını göstermektedir.